Kuchenny sprzęt AGD podlega ciągłym innowacjom. Podczas gdy spora część jest powszechnie chwalona i błyskawicznie znika z półek sklepowych, część nowych technologii kuchennych jest sprawą kontrowersyjną, a ich efektywność wywołuje liczne spory i dyskusje wśród znawców. Jednym z takich sprzętów jest piekarnik parowy, który, choć na pierwszy rzut oka wydaje się nowoczesny i robi wrażenie na amatorach kuchni, to wielu ludzi kwestionuje zakup tego typu piekarnika.
Czym jest piekarnik parowy?
Jak nazwa wskazuje, piekarnik parowy to rodzaj kuchenki, która wykorzystuje ciepło powstałe dzięki parze wodnej. Jedynym, co różni go od standardowych piekarników jest funkcja gotowania na parze, a wielu właścicieli tego urządzenia nawet nie ma o niej pojęcia, bądź z niej nie korzysta. Jedynym atutem jest to, że piekarniki parowe zawsze są przeznaczone pod zabudowę, co nie cechuje wszystkich standardowych kuchenek. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na zagospodarowanie miejsca w kuchni, bądź po prostu ukrycie urządzenia. Należy jednak pamiętać, że ten rodzaj kuchenki to nie tylko większy wydatek, ale znacznie zwiększone zużycie prądu. Korzystanie z piekarnika parowego zdecydowanie będzie mieć negatywny wpływ na rachunki energetyczne każdego użytkownika. Dlatego sprzęt ten, choć innowacyjny i nadający się pod zabudowę, dla wielu osób będzie jedynie niepotrzebnym wydatkiem i zawodem – zwłaszcza jeśli nie ma się zamiaru częstego korzystania z funkcji gotowania na parze.
Opinie o piekarnikach parowych
Charakteryzujące piekarnik parowy opinie, jak w przypadku każdego sprzętu kuchennego, są podzielone na pozytywne i negatywne. Tutaj jednak podział ten jest znacznie bardziej zrównoważony, niż w przypadku powszechnych urządzeń, takich jak robot kuchenny czy krajalnica. Choć kuchenki parowe cieszą się ogromnym zainteresowaniem, to bardzo często na zainteresowaniu się kończy, dlatego że potencjalni klienci często nie wiedzą o małej praktyczności urządzenia. Skutkuje to ogromnym zawodem sporej części kupujących, zwłaszcza gdy zostali oni omamieni przez naciągane opisy sklepowe. Z kolei druga połowa klientów jest bardzo zadowolona z zakupu. Zwykle są to osoby, które nie tylko regularnie korzystają z funkcji gotowania na parze, ale też ludzie, dla których większy rachunek za prąd nie stanowi żadnego problemu.
Przeglądając te wszystkie opinie można wyciągnąć następujący wniosek: zakup piekarnika parowego jest opłacalny tylko wtedy, gdy zamierzamy często korzystać z funkcji gotowania na parze, a przed zakupem należy dokładnie sprawdzić specyfikację i stopień zużywania prądu urządzenia.