Coraz częściej na rynku widzi się urządzenia wielofunkcyjne, szczególnie w przypadku technologii kulinarnych. Wielu kucharzy nie chce nawet dać szansy żadnemu z takich urządzeń, ponieważ tkwi w przekonaniu, że połączenie dwóch produktów zwykle kończy się słabą jakością wykonania i niską wytrzymałością urządzenia. Jeszcze kilka lat temu można by się z nimi zgodzić, ale współcześnie jest to jedynie przesąd rozpowszechniany między kucharzami. Dowodem na to są współczesne mikrofalówki z piekarnikiem.
Dlaczego mikrofalówka z piekarnikiem jest doskonałym sprzętem gastronomicznym?
Zakup piekarnika połączonego z mikrofalą zwykle jest tańszy od osobnego kupna obu tych sprzętów w dobrej jakości. Mimo to jest on znacznie lepszym rozwiązaniem, nie tylko dlatego, że oszczędza miejsce w każdej kuchni. Dlaczego? Takie urządzenie to nie mikrofalówka wsadzona w piekarnik, a ich połączenie, dlatego podczas pieczenia możemy łączyć funkcje obu urządzeń i jednocześnie piec oraz dogrzewać potrawę, co nie tylko przyspiesza wszystkie czynności gastronomiczne, ale także poprawia smak jedzenia. Oczywiście możemy też używać obu trybów oddzielnie, a ten mikrofalowy będzie przebiegał nawet lepiej, niż w osobno kupionym sprzęcie. Jest to skutkiem braku obrotowego talerza przez omawiane urządzenie 2w1, co znacznie ułatwia odgrzewanie dużych, bądź delikatnych potraw. Warto też wspomnieć o tym, że zwykle producenci wyposażają mikrofalówki z piekarnikami w masę innych funkcji i urządzeń, co skutkuje najwyższej jakości produktami przy zagospodarowywaniu większej przestrzeni w kuchni.
Niedociągnięcia piekarnika z mikrofalą
Niestety nie ma sprzętów idealnych, nawet najdroższe i najnowocześniejsze urządzenia mają swoje wady. Wyjątkiem nie jest tu mikrofalówka z piekarnikiem. Przede wszystkim piekarnik taki nie występuje w wersji gazowej, co może zrazić niektórych klientów, a także pozbawić ich możliwości pieczenia i odgrzewania potraw w razie awarii prądu. Co więcej wszystkie mikrofalówki z piekarnikami są przeznaczone wyłącznie do zabudowy. Jest to spowodowane nie tylko wyglądem urządzenia, ale także możliwością przegrzania. Dla wielu osób to nie problem, jednak dla tych, którzy mają już urządzoną kuchnię i nie mają miejsca na nową zabudowę, wstawienie takiego piekarnika z mikrofalówką będzie niewykonalne. Ostatnią z wad jest rozmiar, a dokładniej wysokość piekarnika. Jest on o jeden stopień niższy od standardowych piekarników, dlatego nie będziemy mogli piec w nim ogromnych potraw, ani dużej ilości ciasteczek. Jednak, jeśli nie mamy takich potrzeb, trzystopniowy piekarnik nie będzie stanowił dla nas problemu.